|

Zoekmachineoptimalisatie – Hoger in Google deel 2

De technische aspecten

Bijna iedereen die serieus een website onderhoudt, stelt zich wel eens de vraag: Hoe krijg ik mijn website hoger in de Google zoekresultaten? Zijn er technische trucjes voor? Wat moet er aan mijn site gebeuren om beter te scoren in Google? In dit drieluik over zoekmachineoptimalisatie wil ik uitleggen wat je zou moeten doen om je website te optimaliseren. Ik ga daarbij in op:

  1. De strategische keuzes
  2. De technische aspecten
  3. Het schrijven van goede content

Zorg voor een XML sitemap

Je kunt op je site gebruik maken van 2 typen sitemaps. Een voor je bezoekers, deze moet uiteraard leesbaar zijn en komt eigenlijk neer op een lijst met links naar alle pagina’s op je website.  Een soort inhoudsopgave van je website in een logische volgorde, zodat een bezoeker van daaruit alle pagina’s van je site makkelijk kan vinden. Een xml sitemap voor zoekmachines is eigenlijk niets anders. Het vergemakkelijkt de spiders van de zoekmachines om je website te doorzoeken. In xml format laat je eigenlijk net zoals aan je bezoeker zien uit welke pagina’s je website bestaat en wat de belangrijke en minder belangrijke pagina’s zijn.

Maak gebruik van ‘nette’ URL’s

Een CMS zoals WordPress genereert je pagina’s dynamisch met behulp van content uit je database. Een CMS genereert een url daarom standaard vaak in de vorm van https://label20.nl/?p=123 waarbij 123 een ID is waarmee de juiste content uit de database kan worden gehaald. Heel aardig, maar ik heb liever url in de vorm van https://label20.nl/mijn-belangrijkste-zoekwoorden-hier. Zorg dus altijd dat je de Permalinks op die manier instelt.

Zorg dat je site technisch correct is

Google hecht ook waarde aan kwaliteit van je website. Een korte laadtijd (snelle hosting) is daarbij belangrijk, bespaar dus niet teveel op je hostingkosten als je een omvangrijke site maakt waar je veel bezoekers via zoekmachines naartoe wilt krijgen. Een technisch correcte website is net zo belangrijk. Controleer via W3C of je site fouten bevat of voor verbetering vatbaar is. 0 fout is niet altijd nodig / mogelijk, maar hou het zeker binnen de perken.

Zorg voor redirects waar nodig

Als je pagina’s gaat verhuizen op de permalinks van je pagina aanpast, zorg dan voor goede redirects. Google heeft een bepaalde url in zijn index staan. Als hij bezoekers naar die URL stuurt en daar is niets meer te vinden, dan is dan geen goede reclame voor je site.  Vanuit SEO-oogpunt is daarom slim om een 301-redirect te maken: daarmee vertel je de zoekmachine dat een pagina permanent verplaatst is en waarheen. Hiervoor zijn verschillende plugins te vinden.

Zorg voor een goede ‘snippet’

Een snippet is het stukje tekst wat Google genereert van jouw geindexeerde pagina. Deze is opgebouwd uit verschillende  meta-properties zoals een meta-description, meta-title, maar ook informatie over de schrijver, de link naar het google-plus account en nog veel meer kan hier een onderdeel van uitmaken. Google werkt met zogenaamde rich-snippets, waarbij aan de hand van de meta informatie bijvoorbeeld ook een foto of video van de auteur getoond kan worden.

Vermijd dubbele content

Dubbele content scoort niet goed bij Google. Probeer dubbele content zoveel mogelijk samen te voegen tot 1 krachtige pagina. Soms gebeurt er echter dat je hele site als dubbele content wordt gezien. Namelijk 1 keer op http;//www. en 1 keer op http:// zonder www.
Gebruik Webmasterhulpprogramma’s om te laten weten hoe Google je site zou moeten indexeren. Je kunt aangeven wat het voorkeursdomein is (bijvoorbeeld http://www.label20.nl of https://label20.nl).
Je kunt dit ook doen door de tag in je header te plaatsen.

Klinken al deze tips je nogal ingewikkeld in de oren?

Geen probleem! Joost de Valk, Nederlandse WordPress SEO goeroe, heeft een plugin gemaakt die wereldwijd gebruikt wordt en zijn nut bewezen heeft. Bijna al bovenstaande punten en nog veel meer, worden automatisch gefixt met zijn plugin. Een must-have dus als je de zoekmachine vindbaarheid van je site wilt verbeteren. Hij is nog gratis ook, dus downloaden en aan de slag!