Zoekmachineoptimalisatie – Hoger in Google deel 1
De strategische keuzes
Bijna iedereen die serieus een website onderhoudt, stelt zich wel eens de vraag: Hoe krijg ik mijn website hoger in de Google zoekresultaten? Zijn er technische trucjes voor? Wat moet er aan mijn site gebeuren om beter te scoren in Google?
In dit drieluik over zoekmachineoptimalisatie wil ik uitleggen wat je zou moeten doen om je website te optimaliseren. Ik ga daarbij in op:
- De strategische keuzes
- De technische aspecten
- Het schrijven van goede content
Waarop wil je gevonden worden?
Hoe kom ik hoger in de Google zoekresultaten? Dat is eigenlijk een verkeerde vraag of in ieder geval niet volledig. Wat zijn namelijk DE Google zoekresultaten? Bij ieder zoekwoord dat je in Google intypt zijn de resultaten anders. Je moet je dus altijd eerst afvragen op basis van welke combinatie van zoekwoorden je gevonden wilt worden. Wat typen de bezoekers die jij naar je website wilt trekken in in Google als zoekterm?
Een reisbureau dat zich specialiseert in privé reizen naar Marokko doet er goed aan om zijn website te optimaliseren op bijvoorbeeld de zoekterm ‘Privé reis Marokko boeken’. Daarmee trek je in ieder geval bezoekers die op zoek zijn naar specifiek een privé reis naar Marokko en die blijkbaar ook meteen tot actie over willen gaan, omdat ze ‘boeken’ in hun zoekterm hebben opgenomen. Focust het reisbureau zich alleen op de zoekterm ‘reizen Marokko’, wat een veel algemenere, bredere zoekterm is, wordt het veel moeilijker om daarop te scoren omdat er dan meer concurrentie is van andere sites en trek je bezoekers die misschien helemaal niet op zoek zijn naar een privé reis of zich alleen nog aan het oriënteren zijn.
Bedenk goed welke bezoekers je wilt trekken en optimaliseer je site dus voor een slimme reeks aan zoekwoorden die heel specifiek jouw niche beschrijven. De concurrentie van ander sites is daardoor laag en je trekt de juiste bezoekers.
Wat heeft je site echt te bieden?
Belangrijk is dat bezoekers die naar aanleiding van een zoekactie op Google op je site terecht komen, daar ook vinden wat ze nodig hebben. Als ze op je site terechtkomen, maar niet vinden wat ze nodig hebben, zullen ze je site direct weer wegklikken, wat leidt tot een hoge bounceratio. Je zakt daarmee in de ranking, want jouw site is blijkbaar niet relevant voor de bezoeker. Zorg dus dat je site kwalitatief hoogstaand is en echt een meerwaarde biedt aan de bezoeker. Anders gezegd: welke antwoorden of oplossingen voor problemen geeft jouw website? Welke woorden zal een zoeker dan gebruiken als hij die vraag, behoefte of dat probleem heeft?
Google wil zoekers een relevant antwoord geven op hun vraag in de vorm van de beste site.
In de begindagen van Google, toen we als zoekmachines ook nog altavista, Yahoo en Ilse 🙂 gebruikten, was het mogelijk (en makkelijk) om heel hoog te scoren in de Google resultaten op bijvoorbeeld het zoekwoord ‘Britney Spears’ als je deze zoekterm opnam in je lijst met Meta Keywords. Een website van de lokale bakker, kreeg duizenden bezoekers per dag (Britney Spears fans) omdat hij Britney Spears een aantal keer in zijn Meta Keywords had staan. Uiteraard haakten deze bezoekers direct af omdat ze bij de bakker niet vonden waar ze naar op zoek waren.
Vinden bezoekers waar ze naar op zoek zijn?
Google is in de loop der jaren een stuk geavanceerder geworden en wil jou als zoeker altijd de website voorschotelen die het beste een relevant antwoord op je zoekvraag geeft. Daarbij kijkt Google niet langer naar de Meta Keywords, maar naar je inhoudelijke teksten. Waarover gaat je website? Google heeft talloze manier om te bepalen of je site relevant is voor de zoeker. Ervaringen van bezoekers is een hele belangrijke daarbij. Als een zoeker op zoekterm A op jouw site terechtkomt, maar je site snel weer wegklikt, zak je in de ranking voor zoekterm A. Mensen die op zoek zijn naar A, vinden dat blijkbaar niet op jouw site. Als mensen die op je site terechtkomen op basis van zoekterm B wel blijven hangen en je site doorzoeken, redeneert Google dat je website blijkbaar wel relevant is voor mensen die op zoek zijn naar B en je site stijgt daarmee in de ranking voor dit zoekwoord.
Zorg dus altijd dat je website en je teksten relevant zijn voor de bezoeker. Verleid de bezoeker om door te klikken naar andere pagina’s op je site.
Je website optimaliseren voor Google wordt in de basis eigenlijk steeds makkelijker. Je hoeft je steeds minder met technische foefjes bezig te houden, je moet gewoon zorgen dat je site echt wat te bieden heeft. Als je echt een hele goede, unieke site hebt, met content die een meerwaarde kan bieden voor een bepaalde groep zoekers, dan kom je vanzelf hoog in de Google zoekresultaten voor de zoekers die op jouw website een antwoord vinden. Daar zorgt Google zelf wel voor. Natuurlijk kun je dit proces wel een handje helpen.
Lees daarover meer in Deel 2.