Wel of niet de Gutenberg editor?
Sinds WordPress versie 5.0 is de ‘nieuwe’ Gutenberg editor onderdeel van de core van WordPress. Standaard zit de Gutenberg editor er dus in vanaf december 2018. Is de Gutenberg editor inmiddels klaar om het werk over te nemen van alle zware layout builder die veel gebruikt worden?
Geen ‘premium themes’ en zware layout builders
Omdat ik zelf erg tegen de ‘premium’ themes ben die vol met overbodige rommel zitten, had ik goede hoop dat Gutenberg een mooi alternatief zou zijn voor deze themes en hun eeuwige layout builder die meegeleverd wordt. Installeer zo’n premium theme met benodigde plugins en layout builder en je site is niet meer vooruit te branden.
Kan Gutenberg hier verandering in brengen?
Wat mij betreft inmiddels volmondig: ‘Ja’. Natuurlijk had Gutenberg een aanloopje nodig en ook nu maak ik standaard gebruik van ‘Kadence blocks‘, een plugin die Gutenberg uitbreidt met wat extra ‘blocks’ waarmee je de mooiste designs voor je site kunt maken. Maar dan ben je ook helemaal los zonder dat je aan snelheid inlevert, je site is nog steeds snel en makkelijk te onderhouden zonder dat de layout continu ‘breekt’ door een update.
Cocodori.nl obv Gutenberg
Even wennen
Zoals alles wat nieuw is, is het even wennen en moet je leren werken met de Gutenberg editor. Gutenberg werkt met zogenaamde ‘Blocks’. Waar de klassieke editor een titel had met 1 groot tekstveld waar je alles in kwijt moest, is in Gutenberg je volledige pagina uit ‘blocks’ opgebouwd. Een block kan zijn een titel, een tekstalineau, een afbeelding etc. Maar er zijn ook blokken voor het bouwen van een kolommenstructuur waardoor je eenvoudig mooie composities kunt maken die met de klassieke editor niet mogelijk waren.
P2000shop.nl obv Gutenberg
Je fantasie is the limit
Inmiddels heb ik tientallen sites gemaakt met behulp van Gutenberg en echt ieder design is mogelijk. Gutenberg geeft je alle vrijheid om je site helemaal te bouwen zoals je zelf wilt. De basis van je website is een blank canvas en de volledige invulling (design) doe je zelf. Dat is wel even wat anders dan met de klassieke editor waarbij je site al behoorlijk gedesigned was en waarbij de klassieke editor je alleen de mogelijkheid gaf om wat tekstuele invulling te doen met her en der een afbeelding. Je moet nu niet alleen meer nadenken over de content, maar ook over het design. En dat is toch een vak apart. Een goed design maakt of breekt je site, dus hoewel de Gutenberg editor je enorme kansen biedt, zorg hij ook wel weer voor een uitdaging.
Webdesign is een vak apart