Een online webshop – Woocommerce of Magento?
Als webdesigner werk ik voor Label 20 alleen met WordPress. Het zal daarom niet als verrassing komen dat ik een online webshop bouw met behulp van WordPress en WooCommerce.
Al een geruime tijd (sinds 2007) kiezen veel online ondernemers voor een Magento shop, een mooi webshop pakket waarmee een professionele online webshop gebouwd kan worden. WooCommerce is echter sterk in opmars en lijkt Magento van de troon te stoten. In bovenstaande grafiek is dat op het moment van schrijven van dit artikel nog net niet gebeurd, maar het ziet er naar uit dat dit een kwestie van tijd zal zijn.
Ik zal proberen om met mijn gekleurde WordPress bril een eerlijke vergelijking te maken tussen WordPress + WooCommerce versus Magento.
Een online webshop met WooCommerce
WooCommerce is een plugin voor WordPress. Wat wil zeggen dat het geen standaard onderdeel van WordPress is, maar een uitbreiding op de functionaliteit. Het bedrijf achter WordPress (Automattic) heeft WooCommerce echter overgenomen medio 2015, wat betekent dat WooCommerce nog een stapje dichter beweegt richting de Core van WordPress en daardoor in de toekomst nog beter integreert met WordPress en de ontwikkeling ervan.
Over WordPress zelf hoef ik denk ik niet zoveel te zeggen. Ruim een kwart van alle websites ter wereld maakt gebruikt van WordPress en van alle websites met een CMS (Content Management Systeem) is dat aandeel zelfs 60%! En niet voor niets: WordPress is eenvoudig en intuïtief om mee te werken, goed geoptimaliseerd op zoekmachinevindbaarheid en mobiele devices, flexibel, altijd eenvoudig aan te passen en uit te breiden, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Met een online webshop in WooCommerce, heb je dus naast een goede webshop ook een steengoed CMS, waardoor je naast je webshop ook een hele goede website met blog systeem etc kunt bouwen. Daardoor kun je je webshop ook optimaal afstemmen op zoekmachineoptimalisatie en eventuele andere website functionaliteit.
Een Magento shop
Magento is in de basis een webshop systeem en biedt daarom alles wat een professionele webshop zou moeten bieden. Of het nou gaat om integratie met boekhoudpakketten, kassasystemen of een fulfillmentcenter; Magento heeft het allemaal.
De structuur van Magento is robuust en stabiel.
Het is dé keuze voor een professionele, grote webshop.
Dus?
Al met al is het belangrijk om je af te vragen voor welk doel je de online webshop wilt gebruiken.
Magento is lang de logische keuze geweest voor een professionele webshop, maar wordt daarin inmiddels voorbijgesneld door WooCommerce.
Dit komt omdat WooCommerce laagdrempelig is, goedkoop en eenvoudig in gebruik en implentatie. In de loop der tijd is WooCommerce steeds beter geworden en biedt het meer en meer functionaliteit en integratie. Met de opkomst van veel midsize online webhops is WooCommerce daar de logische keuze.
Door die grote opkomst, ontwikkelen steeds meer partijen (boekhoudpakket Exact) een plugin om te integreren met WooCommerce.
Magento is zwaarder en robuuster dan WooCommerce en daardoor ook duurder en complexer in gebruik en ontwikkeling. Ook hosting van een Magento webshop vereist wat meer dan een WooCommerce webshop.
Grote partijen vertrouwen nog steeds op Magento, omdat het krachtiger is en beter geschikt voor het draaien van een dergelijke complexe webshop.
Als je het vergelijkt met een auto, dan is WooCommerce die splinternieuwe BMW. Zolang je daarmee op de snelweg rijdt, voldoet hij aan alles eisen. Ook als je op de Duitse autobahn wat registers open wilt trekken.
Zodra je echter op het circuit wilt gaan racen, zul je met iets krachtigers moeten komen, maar ook moeten zorgen dat er een team van mechanics klaar staat om de onvermijdelijke reparaties uit te voeren. Kortom, het is een andere wedstrijd met een ander prijskaartje.