WordPress.com is een website waar je direct een account kunt aanmaken waarop een installatie van WordPress klaarstaat om je website op te bouwen.
In principe draait op je WordPress.com account een installatie van WordPress zoals je die zelf ook kunt downloaden op WordPress.org. Voordeel van WordPress.com is alleen dat dit al voor je wordt gedaan. Zodra je je account hebt aangemaakt staat er een website klaar.

Restricties

Je kunt dus een gratis WordPress.com website aanmaken, maar er zitten enkele beperkingen aan. Door een bedrag per maand te betalen, kun je deze restricties opheffen. Helaas niet allemaal. Je kunt bijvoorbeeld nog steeds geen plugins downloaden. Mede hierdoor biedt de gratis blog op WordPress.com voor professionele gebruikers net te weinig mogelijkheden op het gebied van design en functionaliteit. Voor hobbyisten is dit echter vaak een minder groot probleem en daardoor heel geschikt.

Domeinnaam

Standaard draait je WordPress.com website op https://jouwaccountnaam.wordpress.com, maar door een bedrag per maand te betalen, kun je je eigen domeinnaam koppelen aan je WordPress.com website.
Als je echter toch geld uit gaat geven voor een domeinnaam en een hostingpakket (voor het ontvangen van emails etc), dan is het verstandiger om zelf een installatie van WordPress te downloaden op WordPress.org en af te stappen van WordPress.com. Door WordPress zelf te hosten, verkrijg je veel meer vrijheid over het design en de functionaliteit van je website.