In deze sectie vindt je alle basisbegrippen rondom WordPress. De zogenaamde WordPress kennisbank.


HTTPS of HyperText Transfer Protocol Secure, is een manier (protocol) om de overdracht van data van de browser naar de webserver versleuteld af te handelen.

De webserver waar een website op gehost is, genereert een pagina van de website en stuurt deze naar de browser om aan de gebruiker te tonen.
Andersom vult een gebruiker bijvoorbeeld een formulier in en stuurt deze gegevens weer terug naar de webserver. Hier wordt dus continue (soms gevoelige) data heen en weer gestuurd.

Met HTTPS gebeurt deze overdracht van data tussen de webserver en de browser versleuteld. De webserver versleutelt de data, het wordt verstleuteld naar de browser gestuurd en de browser ontsleutelt de data. Andersom gebeurt dit ook.

Alleen de webserver en de browser zijn in staat om de gegevens te ontsleutelen met behulp van een SSL certificaat die speciaal voor die bewuste website is aangemaakt. Hierdoor is het voor kwaadwillenden vrijwel onmogelijk om te zien welke data er wordt verstuurd.
Met name voor webshops, waar rekeningnummers en creditcardnummers worden verstuurd van de browser naar de server is https dus belangrijk. Op die manier weet je zeker dat je creditcardnummer alleen zichtbaar kan worden voor de partij waar jij zaken mee doet.

WordPress

Wil je je website verhuizen van de ene webhost naar de ander? Maak dan een backup van je volledige website. Vergeet niet dat WordPress bestaat uit bestanden en een database. Maak van beiden een backup.
Je kunt dit met de hand doen of gebruik maken van een plugin als ‘Duplicator’.

Email

Vergeet ook je email niet. Als je je domeinnaam verhuist en een nieuw hostingpakket gaat gebruiken, moet je ook weer je emailadressen aanmaken. Je start dan weer met een lege mailbox.

Nieuwe domeinnaam

Zolang je domeinnaam hetzelfde blijft, doet je WordPress website het weer zodra je deze hebt overgezet.
Ben je echter overgestapt op een nieuwe domeinnaam dan doet je site het niet zomaar meer als je alles gekopieerd hebt. Je moet dan in de database van je site in de tabel ‘wp-options’ de domeinnaam van je site aanpassen naar de nieuwe naam. De ‘Duplicator’ plugin doet dit al voor je als je die gebruikt.

Nu doet je website het weer op de nieuwe domeinnaam, maar in alle teksten op je site staan bij links en afbeeldingen nog steeds je oude domeinnaam. Vervang met behulp van een plugin als ‘better search and replace’ door heel je database de oude domeinnaam door de nieuwe domeinnaam.

Voordat je start met het installeren van WordPress is het handig om allereerst te begrijpen hoe WordPress is opgebouwd. Het installeren van WordPress is dan namelijk vrij logisch en eenvoudig uit te voeren.

Een WordPress website bestaat uit 2 onderdelen:

1 Files op een server

WordPress is een CMS, een stukje software dat bestaat uit een heleboel bestanden. Met name .php bestanden.
Een denkfout die nog wel eens wordt gemaakt, is dat de pagina’s waaruit je website bestaat daadwerkelijke bestanden zijn die op je server staan. Vroeger was dit inderdaad het geval, toen bouwde je iedere pagina afzonderlijk en zette je het .html bestand op de webserver. Ieder html bestand was 1 pagina.
WordPress genereert deze html bestanden dynamisch. De php bestanden die je op je server zet, zorgen hiervoor.

2 Een MySQL database

Om de pagina’s van je site op te kunnen bouwen, hebben die php bestanden dus de teksten nodig die op elke pagina thuishoren. Deze teksten, de zogenaamde content van je pagina’s worden opgeslagen in een database. De php bestanden halen dus voor iedere op te bouwen pagina de teksten uit de database en bouwen zo dynamisch iedere pagina op.

Vroeger was iedere pagina van je website één bestand. WordPress bestaat uit een vaste set bestanden en haalt de inhoud voor iedere pagina uit de database. De pagina’s worden dus dynamisch opgebouwd.

WordPress installeren in 8 stappen

  1. Download WordPress op wordpress.org.
  2. Pak het ZIP-bestand uit.
  3. Maak een MySQL database aan. Dit kan via het control panel van je webhost.
  4. Open met het kladblok wp-config-sample.php en vul daar de database gegevens in (gebruikersnaam en wachtwoord).
  5. Bewaar en hernoem het bestand naar wp-config.php.
  6. Upload alle bestanden naar de root directory van je website.
  7. Open een webbrowser en ga naar je domeinnaam.
  8. Je wordt nu door een korte wizard geleid om je site een naam te geven en een user aan te maken.

Done!

WordPress.com is een website waar je direct een account kunt aanmaken waarop een installatie van WordPress klaarstaat om je website op te bouwen.
In principe draait op je WordPress.com account een installatie van WordPress zoals je die zelf ook kunt downloaden op WordPress.org. Voordeel van WordPress.com is alleen dat dit al voor je wordt gedaan. Zodra je je account hebt aangemaakt staat er een website klaar.

Restricties

Je kunt dus een gratis WordPress.com website aanmaken, maar er zitten enkele beperkingen aan. Door een bedrag per maand te betalen, kun je deze restricties opheffen. Helaas niet allemaal. Je kunt bijvoorbeeld nog steeds geen plugins downloaden. Mede hierdoor biedt de gratis blog op WordPress.com voor professionele gebruikers net te weinig mogelijkheden op het gebied van design en functionaliteit. Voor hobbyisten is dit echter vaak een minder groot probleem en daardoor heel geschikt.

Domeinnaam

Standaard draait je WordPress.com website op https://jouwaccountnaam.wordpress.com, maar door een bedrag per maand te betalen, kun je je eigen domeinnaam koppelen aan je WordPress.com website.
Als je echter toch geld uit gaat geven voor een domeinnaam en een hostingpakket (voor het ontvangen van emails etc), dan is het verstandiger om zelf een installatie van WordPress te downloaden op WordPress.org en af te stappen van WordPress.com. Door WordPress zelf te hosten, verkrijg je veel meer vrijheid over het design en de functionaliteit van je website.

Dagelijks wordt er door verschillende mensen gegoogled op ‘WordPress.nl’. De kans is vrij groot dat deze mensen op zoek zijn naar de nederlandse versie van WordPress om te installeren.

Deze is te vinden op nl.wordpress.org