Je WordPress website sneller maken
Een langzame website is erg vervelend want:
- Je Google ranking wordt er negatief door beinvloed
- Je bezoekers haken af als ze te lang moeten wachten
Toch jammer als je erg veel tijd en moeite hebben gestoken in de content op je site. Gelukkig kun je een hoop doen om de laadtijd van je website te verkorten.
Hoe kun je je WordPress website sneller maken?
Hosting.
Je webhoster is van cruciaal belang voor de snelheid van je site. Je kunt je site tot in de puntjes optimaliseren, maar als je een goedkope budgethosting kiest en er draaien teveel websites op een gedeelde server (waar je geen invloed op hebt), blijft je site traag. Uiteraad zijn er ook genoeg hosting partijen die voor relatief weinig geld een prima (shared) hosting bieden. Als je echt voor supersnelheid wilt gaan, kun je het beste kiezen voor specifieke WordPress hosting. In Amerika is Managed WordPress hosting al lang populair en ook in Nederland is er bijvoorbeeld Savvii. Dit is hosting speciaal geoptimaliseerd voor alleen WordPress en zij onderhouden de site ook voor je. Ze updaten het CMS en Plugins, maken backups etc. Dergelijke hosting is wat duurder dan standaardhosting, maar als je een veeleisende klant bent, is dat de plek waar je moet zijn om je site sneller te maken.*
Plugins.
Let op met het installeren van plugins. Sommige plugins zijn gewoon niet goed geschreven en vertragen je site onnodig. Verwijder daarnaast plugins die je niet nodig hebt. Bijvoorbeeld plugins die je site doorzoeken naar gebroken links. Waarom zou je deze belasting op je site leggen als je hetzelfde ook via W3C Link Checker kunt doen. Gewoon een externe site die je eigen site niet onnodig belast.
Waarom zou je een complete, gecompliceerde nieuwsbrief plugin installeren om vanuit je WordPress site nieuwsbrieven te versturen als je ook een account aan kunt maken bij MailChimp? Het aantal plugins minimaliseren zal je WordPress site zeker sneller maken.
Optimaliseer je afbeeldingen.
Superhandig die Media Uploader van WordPress. Sleep je hele map foto’s van je digitale camera de uploader in en WordPress doet de rest. Op zich deels waar. De thumbnail van 150 x 150 pixel die je op de pagina toevoegt is echt 150 x 150 pixels. Maar de lightbox die zich vervolgens opent als je erop klikt, probeert vervolgens wel een foto (de geuploade grote variant) van 5 mb te tonen. Niet zo handig als je bezoekers zo een gallery van 35 foto door moeten bladeren.
Bewerk daarom eerste je foto’s voordat je ze upload. Programma’s zoals Photoshop hebben altijd een ‘save for the web’ functionaliteit. Daarnaast is een plugin zoals Imsanity erg handig. Met deze plugin kun je je mapje foto’s van 5 mb per stuk zo uploaden. De plugin resized ze, maakt een grotere variant van bijvoorbeeld max 1200 pixels en gooit het veel te grote origineel weg. Op dit manier worden al je afbeeldingen automatisch geoptimaliseerd. Maarja, kijkend naar het vorige puntje (Plugins)… Heb je dit echt nodig als je het ook van te voren zelf kunt doen met Photoshop?
Prullenbak leeg gooien
Sinds WordPress 2.9, komen pagina’s en berichten in de prullenbak als je ze verwijdert. Je kunt dus bestanden terugzetten of peramanent verwijderen. Het enige nadeel is dat deze junk wel veel ruimte in je database kan innemen. Als je er niets aan doet, kan de prullenbak zo groot worden dat het erg veel van je database in beslag neemt en de boel vertraagt.
WordPress leegt de prullenbak om de dertig dagen, maar je kunt dit ook veranderen door je wp-config.php bestand aan te passen.
define ('EMPTY_TRASH_DAYS', 7);
Met deze code zal WordPress de prullenbak om de 7 dagen wissen, terwijl de code hieronder de functie prullenbak helemaal uitschakelt:
define ('EMPTY_TRASH_DAYS', 0);
Iets soortgelijks geldt overigens voor de Revisies van je berichten en pagina’s. Om revisies uit te schakelen:
define('WP_POST_REVISIONS', false );
GZIP Compressie
Gzip compressie. Deze functie instrueert je server om alle bestanden van je site te zippen voordat het naar de browser van de bezoeker wordt gestuurd. De ingepakte bestanden worden dan op browser niveau weer uitgepakt.
Dit is een makkelijke manier om je website snelle te maken. Hiervoor ga je naar het WordPress Options scherm op http://jedomeinnaam.nl/wp-admin/options.php en verander de waarde van het veld gzipcompression van 0 naar 1.
Dus…
…met deze tips kun je alvast aan de slag om je WordPress website sneller te maken. Denk goed na over alles of je het echt nodig hebt of dat er andere, minder belastende manier is om het probleem op te lossen. Gebruik de juiste plugins en hosting, succes!
*Toelichting