|

Een contactformulier maken

Welke plugin moet ik gebruiken voor een contactformulier op mijn website?

Er zijn tal van plugins die een contactformulier op je website mogelijk maken, maar om direct kort maar krachtig antwoord te geven op bovenstaande vraag:

Gratis: Contact Form 7
Betaald: Gravity Forms

Gravity Forms

Gravity Forms is de absolute nummer 1, is verkrijgbaar vanaf 39 dollar en is zijn geld meer dan waard. Gravity Forms kan echt àlles. Met een paar klikken, zet je een supergeavanceerd contactformulier in elkaar. Daarnaast heb je voor 39 dollar ook nog eens een jaar lang support.

Gravity FormsMooie optie is het gebruik van conditionele logica, dwz invulvelden op je formulier die pas verschijnen als je een bepaalde waarde hebt gekozen voor een ander veld.
Bijvoorbeeld de vraag: ‘Bent u gehuwd?’. Pas als ‘Ja’ wordt gekozen, verschijnt een invulveld voor ‘Naam partner’. Als ‘Nee’ wordt gekozen, verschijnt deze extra vraag niet.
Andere mooie opties zijn het verdelen van je (lange) formulier over verschillende pagina’s met gebruik van een voortgangsbalk (75% voltooid) en het gebruik van berekeningsvelden.

Met Gravity Forms kun je de bezoekers van je website zelfs een blogbericht laten posten op je site zonder dat ze in hoeven te loggen, gewoon vanuit het contactformulier. Desgewenst kun je het aangemaakt blogbericht standaard een ‘concept’ status geven, zodat je eerst even kunt controleren wat iemand gepost heeft.

Tevens kun je Gravity Forms koppelen aan tal van andere applicaties zoals MailChimp of diverse CRM pakketten.

Gravity Forms is dus een betaalde (premium) plugin, maar is zijn geld meer dan waard. Op deze website worden alle formulieren gemaakt met Gravity Forms en deze plugin wordt bij alle websitepakketten van Label 20 gratis meegeleverd!

Contact Form 7

Contact form 7Iets minder, okay een heel stuk minder uitgebreid, maar als degelijke basis wel erg goed, is Contact Form 7. Dit is een gratis WordPress plugin, waarmee je een eigen contactformulier kunt samenstellen. Je kunt meerdere verschillende contactformulier aanmaken en deze met behulp van een [shortcode] op iedere willekeurige pagina of bericht plaatsen.

Contact Form 7 installeer je door naar ‘Plugins’  te gaan, Contact Form 7 te zoeken, te installeren en te activeren.
Daarna staat een eerste standaardcontactformulier al voor je klaar.