Dan pak je toch een mooie template?

‘Dan pak je toch een mooie template’, is een veel gehoorde kreet bij de verkenning naar een nieuwe website. Je start een onderneming en je hebt je geld hard nodig voor allerlei investeringen. Een website is onmisbaar, maar die kun je tegenwoordig toch best wel zelf maken met WordPress? Je koopt gewoon een mooie ‘premium theme’ op themeforest.net, installeert voor alles wat je nodig hebt nog een extra plugin en klaar. Toch?
Dat hangt er vanaf wat het doel van je website is…

Wat zijn de eisen waaraan een website moet voldoen?

  1. Mooi design
  2. De juiste functionaliteit
  3. Snel (Goede laadsnelheid)
  4. Goed vindbaar in Google
  5. Makkelijk te onderhouden

In de afgelopen jaren heb ik vele WordPress websites gemaakt en bovenstaand lijstje is in deze volgorde wat mijn klanten daarbij belangrijk vonden. De site moet er goed uitzien en datgene kunnen doen wat benodigd is. Als dat je enige eisen zijn, dan kun je inderdaad wel vooruit met een mooie template van themeforest, want die zien er top uit en zitten zo ramvol functionaliteit dat er altijd wel iets bijzit wat je kunt gebruiken. Dat is het bestaansrecht van deze templates; ze moeten wereldwijd tienduizenden keren verkocht worden, dus er moet voor elk wat wils ingebouwd zitten. Er zit ook altijd een zware ‘layout-builder’ ingebouwd, waarmee je zonder kennis van code de mooiste designs kunt bouwen. ‘No coding skills required’.

Op snelheid gaat het mis

Bij punt 3 – Snelheid, gaat het mis. Op Google Pagespeed Insights kun je meten wat de laadsnelheid van een website is. Een 100% score is mooi, maar een utopie. Als je al 100% kunt behalen, moet je veel concessies doen aan het gebruik van afbeeldingen en mooie designelementen. Maar een score rond de 60% op mobiel en 90% op desktop is heel erg belangrijk om door Google serieus genomen te worden en is ook goed te doen… Maar niet met een premium theme! Omdat de kant en klare templates zo bomvol functionaliteit zitten en omdat alle pagina’s opgebouwd worden met de zware layoutbuilders waar geen codekennis voor nodig is, zijn deze sites traag en scoren slecht op laadsnelheid. Zoals je kunt zien bij het populaire theme ‘Avada’.

Dat gaat ten koste van de vindbaarheid

Website bezoekers zijn ongeduldig. Als het laden van je site te lang duurt, zijn ze alweer vertrokken. Zonde van de energie die je erin hebt gestoken om ze überhaupt naar je site toe te krijgen. Google wil geen bezoekers naar sites sturen als deze bezoekers vervolgens al heel snel weer de site verlaten. De laadsnelheid van je site is daarom voor Google een belangrijke factor om er wel of geen bezoek naartoe te sturen. Met een lage laadsnelheid wordt het heel lastig om hoog te scoren in de zoekresultaten van Google.
Vaak kun je op je site nog wel werken aan het verbeteren van de snelheid. Er zijn technieken als compressie, minificatie van bestanden en caching, waardoor snelheidswinst te behalen is. Helaas gaat deze vlieger niet op voor de premium themes. In de basis zit hierin zoveel code opgenomen dat compressie, minificatie en caching weinig zoden aan de dijk zet. Al meerdere malen heb ik hele mooie websites van scratch af aan opnieuw opgebouwd zonder gebruik te maken van een premium theme en layoutbuilders om de noodzakelijke snelheidseisen te halen om serieus te kunnen bouwen aan zoekmachine optimalisatie.

Zoveel code is vragen om compatibiliteitsproblemen

WordPress en alle plugins die gebruikt worden, moeten periodiek geupdate worden om je site veilig en up to date te houden. Alle code die in de premium themes en de layout builders gebruikt wordt, moet goed blijven samenwerken met de nieuwe versie van WordPress en die plugins. Ook daar gaat het helaas vaak mis. Vaak is er wel ergens een stukje code dat niet meer werkt zoals het zou moeten en ook al gebruik je dat stukje code op je website helemaal niet, toch gooit hij wel roet in het eten als hij stuk gaat. Veel gebruikers vergeten daarbij dat ze ieder jaar de licentiekosten voor hun premium theme opnieuw moeten betalen, omdat ze anders geen updates meer ontvangen. Gevolg is dat veel themes daardoor ongeupdate doordraaien totdat ze problemen opleveren en de hele site ophoudt met functioneren.

Niet voor alles is een plugin nodig

Voordeel van WordPress is dat voor alle functionaliteit die je kunt bedenken wel een plugin te vinden is die je probleem oplost. Iedere plugin is echter ook weer een stukje extra belasting op je website. Veel zaken zoals het koppelen van Google Analytics zijn met een plugin te regelen, maar zijn ook vrij gemakkelijk zonder plugin te doen in de code. Hoe minder plugins, hoe sneller je website blijft werken en hij kleiner het risico dat 1 van de plugins ‘stuk’ gaat bij een update.

Ook zonder code is webdesign een vak apart

De fantastische layoutbuilders waarmee je zonder codeskills designs kunt maken, klinken mooi, maar het maken van een goed design is ook zonder codeskills een vak apart. Door wat te klikken en te slepen, kun je de mooiste, maar ook de meest afgrijselijke layouts bouwen. Gelukkig komen de premium themes ook altijd met een heleboel demo content die er echt heel mooi uitziet. Je hoeft alleen maar wat tekst en foto’s aan te passen en je site ziet er behoorlijk gelikt uit. Met een kant en klare template kun je dus echt wel snel en eenvoudig een hele mooie website maken.

Conclusie

Kortom: met een premium theme kun je snel en met weinig kennis een WordPress website maken die er heel professioneel uitziet. Qua functionaliteit zit je ook wel gebakken, want ze zitten bomvol sliders, layouts etc. Voor alles wat je mist, kun je een plugin installeren en je site doet wat je wilt.
Wil je echter een snelle website en deze site optimaliseren op vindbaarheid in Google, dan schieten de premium themes pijnlijk tekort en zul je in de meeste gevallen helaas bij 0 moeten beginnen met het opnieuw (laten) bouwen van een website die niet gebaseerd is op een premium theme met layout builder.
Is zoekmachine vindbaarheid en laadsnelheid niet belangrijk of wil je als bedrijf in een startup fase snel een tijdelijke website die er goed uitziet? Dan is een premium theme een mooie optie!