|

Custom Post Types in WordPress

Wat zijn Custom Post Types en wat kun je ermee?

WordPress kent standaard al een aantal Post Types. Deze zijn na installatie al beschikbaar en worden door WordPress standaard gebruikt.

Bericht (Post Type: ‘post’)
Pagina (Post Type: ‘page’)
Attachment (Post Type: ‘attachment’)
Revisie (Post Type: ‘revision’)
Navigatie menu (Post Type: ‘nav_menu_item’)

Deze hebben elk hun eigen functie, maar het meest herkenbaar zijn de eerste 2: het blogartikel en de statische pagina.
Met Custom Post Types, kun je nog een extra Post Type definiëren in WordPress.

add_action( 'init', 'create_post_type' );
function create_post_type() {
  register_post_type( 'product',
    array(
      'labels' => array(
        'name' => __( 'Producten' ),
        'singular_name' => __( 'Product' )
      ),
    'public' => true,
    'has_archive' => true,
    )
  );
}

Met bovenstaand stukje code in je functions.php bestand, heb je naast de ‘Berichten’ en ‘Pagina’s’ nu ook een menu-item ‘Producten’ in je WordPress backend. Op dezelfde manier als bij je berichten en pagina’s kun je daar een bericht aanmaken en publiceren.

Wat heb ik aan deze Custom Post Types?

In veel themes zijn een aantal Custom Post Types ingebakken. Koop je bijvoorbeeld een premium WordPress theme via bijvoorbeeld Themeforest dan is de kans vrij groot dat er een onderdeel ‘Slider‘ in je menu staat. Je kunt hier een nieuwe post in aanmaken en een uitgelichte afbeelding aan toevoegen. De uitgelichte afbeelding zal dan verschijnen in de fotoslider op de homepage. Afhankelijk van je theme, verschijnt bijvoorbeeld de titel van de sliderpost in een overlay over de foto heen of zoiets dergelijks. Iedere individuele post die je in ‘slider’ toevoegt is 1 slide in de fotoslider.
Daarnaast hebben deze themes ook vaak een mooi gestylede portfolio sectie. Dit lijkt meestal heel veel op het standaard bericht, maar is een custom post type genaamd Portfolio. Daarin is het ook mogelijk om posts toe te voegen en in te delen in portfolio-categorieen. In wezen is dit niets anders dan de standaard berichtstructuur, maar wordt door het volldige theme heen op een andere manier gebruikt en op de site gepresenteerd.
In principe zou je hiervoor ook gewoon aparte categorieen binnen je standaard posts kunnen gebruiken, maar door gebruik te maken van custom post types zijn ze duidelijker gescheiden en voor iedereen zichtbaar 2 verschillende types berichten.

In een volgend artikel schrijf ik hoe je Custom Post Types kunt gebruiken voor het toevoegen van een ‘Veelgestelde vragen’ sectie aan je website. Een doe-het-zelf stappenplan, voor als je dit zelf wilt bouwen of een plugin om direct te downloaden en mee aan de slag te gaan.