Voordat je start met het installeren van WordPress is het handig om allereerst te begrijpen hoe WordPress is opgebouwd. Het installeren van WordPress is dan namelijk vrij logisch en eenvoudig uit te voeren.

Een WordPress website bestaat uit 2 onderdelen:

1 Files op een server

WordPress is een CMS, een stukje software dat bestaat uit een heleboel bestanden. Met name .php bestanden.
Een denkfout die nog wel eens wordt gemaakt, is dat de pagina’s waaruit je website bestaat daadwerkelijke bestanden zijn die op je server staan. Vroeger was dit inderdaad het geval, toen bouwde je iedere pagina afzonderlijk en zette je het .html bestand op de webserver. Ieder html bestand was 1 pagina.
WordPress genereert deze html bestanden dynamisch. De php bestanden die je op je server zet, zorgen hiervoor.

2 Een MySQL database

Om de pagina’s van je site op te kunnen bouwen, hebben die php bestanden dus de teksten nodig die op elke pagina thuishoren. Deze teksten, de zogenaamde content van je pagina’s worden opgeslagen in een database. De php bestanden halen dus voor iedere op te bouwen pagina de teksten uit de database en bouwen zo dynamisch iedere pagina op.

Vroeger was iedere pagina van je website één bestand. WordPress bestaat uit een vaste set bestanden en haalt de inhoud voor iedere pagina uit de database. De pagina’s worden dus dynamisch opgebouwd.

WordPress installeren in 8 stappen

1. Download WordPress op wordpress.org.
  2. Pak het ZIP-bestand uit.
  3. Maak een MySQL database aan. Dit kan via het control panel van je webhost.
  4. Open met het kladblok wp-config-sample.php en vul daar de database gegevens in (gebruikersnaam en wachtwoord).
  5. Bewaar en hernoem het bestand naar wp-config.php.
  6. Upload alle bestanden naar de root directory van je website.
  7. Open een webbrowser en ga naar je domeinnaam.
  8. Je wordt nu door een korte wizard geleid om je site een naam te geven en een user aan te maken.

Done!